Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Ciasto porzeczkowe 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki sposób na słodki podwieczorek

Ciasto porzeczkowe 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto porzeczkowe 5

 

  • olej -0,5 szkl
  • mąka -1,5 szkl
  • jajka -4 szt
  • cukier brązowy - 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • jajka - 4 szt
  • porzeczka czarna - 300 g
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe 5
Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ciasto porzeczkowe 5
Wszystkie składniki na ciasto porzeczkowe zostały przygotowane
Ciasto porzeczkowe 5
Jajka zostały wybite do miski i zmiksowane z cukrem
Ciasto porzeczkowe 5
Wszystkie składniki ciasta zostały wymieszane z owocami
Ciasto porzeczkowe 5
Ciasto przelane do tortownicy i upieczone

Tagi:

jajko jajka