kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ciasto porzeczkowe z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce można dodać inne, w zależności od sezonu

Ciasto porzeczkowe z maślanką

Składniki:

Ciasto porzeczkowe z maślanką

 

  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 1 opakowanie małego cukru waniliowego
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki truskawkowej
  • 25 dag czerwonych i czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:

Ciasto porzeczkowe z maślanką
Roztrzepać jajka z maślanką, cukrem i olejem. Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Oczyścić owoce. Rozsypać na wierzchu. Posypać kruszonką: utrzeć masło z mąką i cukrem. Piec w temp. 175 st. C przez 50 minut.

Tagi:

jajko jajka