Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Jabłka myjemy,osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
2. Jabłka myjemy,osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag. Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy. Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się. Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.