KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto przełożone marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto przełożone marcepanem dla miłośników marcepanu.

Ciasto przełożone marcepanem

Składniki:

Ciasto przełożone marcepanem

 

  • Ciasto:
  • Jaja 4 szt
  • Mąka pszenna 1 szkl
  • Mąka ziemniaczana 1/4 szkl
  • Cukier puder 20 dag
  • Margaryna 30 dag
  • Kakao ciemne 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Masa marcepanowa:
  • Migdały 25 dag
  • Cukier kryształ 170 g
  • Woda 55 ml
  • Olejek migdałowy do smaku
  • Polewa czekoladowa
  • gorzka 1 opakowanie
  • Marmolada do przełożenia
  • Barwnik spożywczy o kolorze różowym lub sok z żurawin do zafarbowania marcepanu.

Sposób przygotowania:

Ciasto przełożone marcepanem
Ciasto: Margarynę ucierać. Do ucieranej margaryny dodawać jaja po jednym, cukier puder, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Jednolite, gładkie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 180 min, przez około 35 min. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół. Masa Marcepanowa: Migdały zanurzyć w wrzątku na co najmniej 5 min. Migdały wyjąć z wody i obrać ze skórki. Obrane migdały osuszyć na ścierce. Cukier zmielić w młynku na cukier puder. Migdały zmielić na gładką, jednolitą masę. Mielić je tak długo, aż będą tłuste i dadzą się zagniatać. Zmielone migdały ponownie zmielić z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i barwnikiem spożywczym. Masę zagnieść dłońmi na stolnicy. Następnie rozwałkować i zwinąć w rulon. Wykończenie: Pierwszą część ciasta posmarować marmoladą. Następnie rozwinąć masę marcepanową tak aby nie wystawała na brzegi. Przykryć drugą częścią ciasta. Polewę przygotować według opisu na opakowaniu, polać nią ciasto na całej jego powierzchni. Na pozostałej masie marcepanowej rozwałkowanej wyciąć od foremek na pierniki figurki np. gwiazdki i poukładać na polanym czekoladą cieście.