WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto pszczółka w galaretce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto pszczółka na lekko szpinakowym biszkopcie, nasączonym sokiem z brzoskwiń, z kremem budyniowym i galaretką agrestową. Pyszne.

Ciasto pszczółka w galaretce Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto pszczółka w galaretce

Biszkopt

  • 4 jaja
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 1 kostka mrożonego szpinaku (brykiet)

Krem

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 3szkl. mleka
  • 150g masła

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto pszczółka w galaretce

Biszkopt

Szpinak rozmrozić i zblendować. Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukry i zmiksować do ich rozpuszczenia. Dodać kolejno żółtka i miksować do połączenia. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać szpinak i wymieszać. Przełożyć do tortownicy 25x25cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach bez termoobiegu. U mnie ok. 5 minut. Wystudzić i przekroić na 2 równe blaty.

Syrop z brzoskwiń rozcieńczyć trochę wodą przegotowaną. Nasączyć pierwszy blat biszkoptu.

Krem

2,5 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, mieszając cały czas. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Połowę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć syropem i wyłożyć druga część kremu. Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto pomiędzy brzoskwinie.

Gorzką czekoladę rozpuścić np. w mikrofali i przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić paski na brzoskwiniach. Białą czekoladą rozpuszczoną zrobić kropki imitujące oczy. Na nich zrobić ciemne kropki. Poutykać płatki migdałowe jako skrzydełka.

Ciasto schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

Ciasto pszczółka w galaretce
Połówki brzoskwiń ułożone na wierzchu ciasta
Ciasto pszczółka w galaretce
Druga warstwa kremu budyniowego wyłożóna na ciasto
Ciasto pszczółka w galaretce
Ugotowany budyń odstawiony na kratkę do wystudzenia
Ciasto pszczółka w galaretce
Biszkopt szpinakowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto pszczółka w galaretce
Biszkopt przygotowany do pieczenia
Ciasto pszczółka w galaretce
Szpinak rozmrożony i zblendowany
Ciasto pszczółka w galaretce
Kawałek ciasta podany na talerzyku, tak ciasto wygląda w przekroju