Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z serem i truskawkamiETAP 1:
Twaróg śmietankowy, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować pałką blendera.
ETAP 2:
Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól,resztę cukru i letnie mleko, aromat waniliowy, wyrabiać ciasto w misie robota.
ETAP 3:
Pomału w trakcie mieszania wlewać olej, wyrabiać ciasto z 8 minut.
ETAP 4:
Ciasto wyłożyć do miski większej, posypać ciut mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 5:
Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje.
ETAP 6:
Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.
Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia.