ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje doskonale i jest idealne na każdą okazję.

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

 

 

 

  • lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

ETAP 1:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami
Jeśli twaróg jest suchy do dodać np śmietany.

Twaróg śmietankowy, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować pałką blendera.

ETAP 2:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami
Zaczyn postawić w miejscu bez przeciągów.

Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut do podrośnięcia.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól,resztę cukru i letnie mleko, aromat waniliowy, wyrabiać ciasto w misie robota.

ETAP 3:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami
W robocie wyrabia się szybko i dokładnie.

Pomału w trakcie mieszania wlewać olej, wyrabiać ciasto z 8 minut.

ETAP 4:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

Ciasto wyłożyć do miski większej, posypać ciut mąką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 5:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

Wyrośnięta ciasto parę razy wyrobić w misce aby odgazowało się powietrze, podzielić na dwie porcje.

ETAP 6:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

Blacha z papierem do pieczenia, ciasto na blaszce uformować na 2 strucle, wzdłuż środka ciasta wyłożyć twaróg, na twarogu ułożyć połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem.

ETAP 7:

Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.

Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia.