Sposób przygotowania:
Ciasto "Ptasie mleczko"
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, następnie dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy.
MASA I: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy zimną galaretkę i łączymy ze śmietaną. Masę wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy.
MASA ŚMIETANOWA: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Następnie rozsmarowujemy ją na masie pierwszej. Robimy wzorki na wierzchu widelcem. Ciasto posypujemy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.
MASA I: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy zimną galaretkę i łączymy ze śmietaną. Masę wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy.
MASA ŚMIETANOWA: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Następnie rozsmarowujemy ją na masie pierwszej. Robimy wzorki na wierzchu widelcem. Ciasto posypujemy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.