anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto puszek migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne ciasto migdałowe.:)

Ciasto puszek migdałowy

Składniki:

Ciasto puszek migdałowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka czubata mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • cukier waniliowy
  • Krem:
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • 1 masło roślinne 250 gram
  • 7 dkg mielonych migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 3/4 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 7 dkg płatków migdałowych
  • czekolada
  • w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto puszek migdałowy
Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Blaszkę lub tortownicę wysmarować lekko tłuszczem,samo dno,posypać lekko bułką tartą,wlać ciasto,piec w 170 st C około 40 min. Ugotować budynie,wystudzić,zmiksować z masłem aż będzie puszysta masa,pod koniec dodać sok z cytryny i mielone migdały,chwilkę jeszcze miksować. Biszkopt przekroić na pół,posmarować kremem ,przykryć ciastem,dobrze przycisnąć. Z soku z cytryny i pudru,utrzeć łyżeczką lukier,posmarować pędzelkiem wierzch posypać płatkami migdałów i posypać czekoladą. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Smacznego.