Sposób przygotowania:
Ciasto pychotka
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Dwie takie same blaszki (u mnie 25cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem. Jeśli nie mamy takich samych blaszek to po upieczeniu pierwszej blaszki pieczemy drugą, tylko dobrze jak ciasto i bezę zrobimy bezpośrednio przed pieczeniem. Następnie na każde ciasto wyłożyć po 200 g dżemu z czarnej porzeczki. Ubić pianę z białek na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną.. Wyłożyć połowę bezy na każdą blaszkę i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podczas pieczenia zrobić krem. Ugotować budynie z cukrem na mleku. Ostudzone zmiksować z miękkim masłem i amaretto. Ostudzone ciasto przełożyć kremem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.




akrobatka2
bietka