WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość pracochłonne, ale pyszne, słodkie i ciekawe w smaku i fakturze ciasto. Znane pod wieloma nazwami, niezmiennie pyszne.

Ciasto pychotka

Składniki:

Ciasto pychotka

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżki budyniu
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 0,5 szkl posiekanych orzechów

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pychotka
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Rozwałkowane układamy w takich samych blaszkach. Smarujemy oba placki dżemem. Białka ubijamy z cukrem i wsypujemy delikatnie budyń. Wykładamy na posmarowane placki, posypujemy jeden placek orzechami i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo, na zmianę żółtka i budyń. Dokładnie ucieramy. Kremem przekładamy ciasta i odstawiamy do stężenia.