Sposób przygotowania:
Ciasto pychotka
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Ubić pianę z pięciu białek z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Posmarować powidłem. Na placek wyłożyć połowę piany, posypać połową orzechów .Upiec dwa takie placki. Piec ok 30 minut w 220 stopni. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń, wystudzić. Ucierać masło na puch , dodawać powoli budyń cały czas ucierając . Przełożyć placki masą.Na wierzchu posypać ciasto mieszanką kandyzowaną. Wstawić ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce.
marietta