halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto pychotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto "Pychotka" jest trochę pracochłonne , lecz warto poświęcić czas na przyrządzenie i upieczenie pysznego ciasta.

Ciasto pychotka

Składniki:

Ciasto pychotka

 

  • mąka 40 dag
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 20 dag
  • cukier puder 20 dag
  • śmietana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • powidło śliwkowe 1 słoiczek
  • orzechy włoskie 40 dag
  • mieszanka kandyzowana do dekoracji 10 dag
  • piana

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pychotka
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Ubić pianę z pięciu białek z cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Posmarować powidłem. Na placek wyłożyć połowę piany, posypać połową orzechów .Upiec dwa takie placki. Piec ok 30 minut w 220 stopni. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń, wystudzić. Ucierać masło na puch , dodawać powoli budyń cały czas ucierając . Przełożyć placki masą.Na wierzchu posypać ciasto mieszanką kandyzowaną. Wstawić ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce.