Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest pyszne. I nie ukrywam, że to bomba kaloryczna i nie ukrywam, że nie można oderwać się od tego ciasta. Kruche blaty upieczone z powidłem śliwkowym, z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone pysznym puszystym kremem.

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

Składniki:

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

Krem:

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
  • 15 dag płatków migdałowych
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem
1. Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.

2. Krem:

Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

3. Przekładanie:

Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.

4. Podanie:

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji.

Prze krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.