Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Pychotka'' z migdałami i powidłem
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.
2. Krem:
Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie:
Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.
4. Podanie:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji.
Prze krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę rozsmarowujemy równomiernie na ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasta studzimy.
2. Krem:
Jedną szklankę mleka miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego przez gęste sitko wlewamy zmiksowane składniki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy mieszając od czasu do czasu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie:
Jedno wystudzone ciasto smarujemy kremem, przykładamy drugim ciastem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, im dłużej postoi tym bardziej ciasto zmięknie.
4. Podanie:
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 sporych porcji.
Prze krojeniem ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, będzie lepiej się kroiło.
Czekoladka 2