Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto rabarbarowe to świetny sezonowy wypiek. Jednak aby zneutralizować szkodliwość kwasu szczawiowego należy tym wypiekom nie żałować jajek.

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

 

  • spód:2 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
  • masa białkowa: 4 białka
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 3 łyżki oleju
  • kg rabarbaru
  • kruszonka: szklanka migdałów
  • 0,5 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Miksujemy mąkę z sodą, solą i masłem. Następnie dodajemy miód i żółtka, gdy ciasto zaczyna się zbijać w kulę przekładam do miski i dalej łączymy dłońmi. Jeśli ciasto jest suche dodajemy śmietanę. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rabarbar obieramy i kroimy w 2 cm paski. Dużą blachę do ciasta wykładamy szczelnie papierem, wałkujemy ciasto na placek. Wylepiamy spód i 3 cm boków formy. Nakłuwamy widelce aby się nie podniosło i zapiekamy w 190 stopniach około 25 min. Lekko studzimy, a następnie wykładamy na ciasto rabarbar. Białka lekko rozbijamy w mikserze aby powstał jednolity płyn. Wsypujemy budynie oraz olej i mieszamy. Taką masą zalewamy rabarbar i wkładamy do gorącego piekarnika. Migdały miksujemy na proszek, dodajemy mąkę, cukier i masło. Mieszamy aż powstanie kaszka. Po 20 min posypujemy ciasto kruszonką i zapiekamy aż wierzch się ładnie zarumieni.
Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Do dobrze wymieszanych suchych składników dodajemy mokre.
Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Kulę ciasta wkładamy do woreczka i chłodzimy.
Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Czysty, obrany rabarbar kroimy na kawałki.
Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
Migdałowa kruszonka wyglądem ma przypominać kaszkę.