jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto rabarbarowo- bezowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto rabarbarowo- bezowe doskonałe w sezonie letnim

Ciasto rabarbarowo- bezowe

Składniki:

Ciasto rabarbarowo- bezowe

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 6 płaskich łyżek masła
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • tłuszcz- do posmarowania blachy
  • MASA RABARBAROWA;
  • 1,5 kg rabarbaru
  • 20 dag cukru
  • MASA BEZOWA:
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 4 białka
  • 10 dag mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowo- bezowe
CIASTO: Utrzeć mąke z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, tłuszczem, szczyptą soli na gładką masę. Wstawić na 30 minut pod przykryciem do lodówki. MASA RABARBAROWA; Oczyścić rabarbar, umyć pokroić na kawałki, osączyć. Posypać 1 szklanką cukru, odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto do grubości 4 cm, wyłożyć do blachy. Piec 12 minut w temp. 200 stop. C. Lekko podgrzać rabarbar, stale mieszając, ostudzić, osączyć. Wyłożyć masę rabarbarową na ciasto. Piec 15 minut w tej samej temperaturze. MASA BEZOWA; Ubic z białek sztywną pianę, wsypując cukier. Wymieszać z migdałami. Wyłożyć pianę na masę rabarbarową, piec jeszcze 10 minut.

Tagi:

ciasto