Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niepozorne w nazwie i wyglądzie. Proste i przepyszne!

Ciasto salceson

Składniki:

Ciasto salceson

 

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto salceson
Obieramy jabłka,wydrążamy środek i kroimy w dość spora kostkę. Polewamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Jajka ubijamy z cukrem do gładkiej,jasnej masy. Dodajemy mąkę, olej,cynamon,kakao,proszek do pieczenia sodę. Mieszamy dokładnie mikserem. dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy łyżką.
Blaszkę smarujemy margaryną lub wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto . Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut