Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Torcik z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ładnie wyglądający torcik z kremem czekoladowym

Torcik z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto:
  • 600g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 140g margaryny

 

  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 12 łyżek mąki
  • 150g cukru
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 25g mlecznej czekolady
  • 1,5 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Torcik z kremem czekoladowym
Ciasto: Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia, dodać cukry, śmietanę, jajka i wkroić margarynę - wyrobić ciasto owinąć je folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, podzielić na 7 części, rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut. Postępować tak z każdą częścią ciasta.Krem: 0,5 litra mleka zagotować z cukrem, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. W innym naczyniu rozpuścić w pozostałym mleku kakao i mąkę i wlać do gotującego się mleka z cukrem - mieszać do zgęstnienia kremu.Tortownice w której piekliśmy placki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć 1 z upieczonych placków i wylać części gorącego kremu , przykryć następnym plackiem i zalać kremem .. Postępować tak z każdym plackiem a ostatni udekorować czekoladą. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Torcik z kremem czekoladowym
Wyrobić ciasto , owinąć je folią i wstawić na 1 h do lodówki
Torcik z kremem czekoladowym
Każdą cześć ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy
Torcik z kremem czekoladowym
Każdy placek piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut
Torcik z kremem czekoladowym
Placki przełożyć gorącym kremem . Odstawic do ostygnięcia i wstawić do lodówki