Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-makowe
Z mąki, 20 dag masła, 3 łyżek cukru pudru, 3 żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i octu zagnieść kruche ciasto. Do 1/3 ciasta wmieszać kakao, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta odłożyć do lodówki na 1 godz. Ser twarogowy zemleć w maszynce. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, i żółtkami, dodać ser i ucierać na puszystą masę. Następnie wsypać budyń, skórkę kandyzowaną, dodać aromat i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać, przykryć masą serową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto ciemne z zamrażalnika. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 60 minut.