Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto serowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis trochę trudny, jednak warto poświęcić swój czas na taki pyszny wypiek

Ciasto serowo-makowe

Składniki:

Ciasto serowo-makowe

 

  • 3 szkl mąka,
  • 3 szt żółtka,
  • 6 szt jajka,
  • 30 dag masło,
  • 20 dag cukier puder,
  • 1 łyżka ocet,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 80 dag ser twarogowy,
  • 1 puszka masa makowa,
  • 1 szt budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1/2 łyżeczki aromat pomarańczowy,
  • 2 łyzeczki cukier wanilinowy,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe
Z mąki, 20 dag masła, 3 łyżek cukru pudru, 3 żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i octu zagnieść kruche ciasto. Do 1/3 ciasta wmieszać kakao, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta odłożyć do lodówki na 1 godz. Ser twarogowy zemleć w maszynce. Pozostałe masło utrzeć z cukrem pudrem, i żółtkami, dodać ser i ucierać na puszystą masę. Następnie wsypać budyń, skórkę kandyzowaną, dodać aromat i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać, przykryć masą serową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto ciemne z zamrażalnika. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 60 minut.