Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto serowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto serowo-makowe jest bardzo smaczne

Ciasto serowo-makowe

Składniki:

Ciasto serowo-makowe

 

  • 50 dag sera twarogowego
  • 5 jajek,
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórka pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 gotowa puszka masy makowej
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe
Ser przemielić w maszynce. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie do masy dodać przemielony ser, budyń i dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę białek, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat i delikatnie wymieszać. Posmarowaną tłuszczem formę posypać bułką tartą. Łyżkami nakładać na przemian masę serową i masę makową. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni ok 40 minut.