Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-rabarbaroweETAP 1:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości około 1.5 cm. Przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru z wanilią i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania poszczególnych etapów ciasta.
Spód:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać. Dodać żółtka i pokrojoną margarynę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby masa była zbyt „sucha” dodać śmietanę i dokończyć zagniatanie.
ETAP 3:
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem. Piec w 190 st. do rumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Masa:
W rondelku zagotować szklankę mleka. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
ETAP 5:
Żółtko oddzielić od białka. Do miski przełożyć ser, cukier i żółtko. Utrzeć mikserem.
ETAP 6:
Po łyżce dodawać zimny budyń i dokładnie wymieszać mikserem. Białko ubić na sztywno i wymieszać z masą serowo-budyniową.
ETAP 7:
Na przestudzone ciasto wyłożyć masę serową.
ETAP 8:
Rozłożyć osączony rabarbar.
ETAP 9:
W misce wymieszać cukier z mąką. Dodać kawałki margaryny i zagnieść tworząc grudki kruszonki. Posypać nią obficie ciasto. Piec w 180-190 st około 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!