monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasto serowo-rabarbarowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon rabarbarowy rozpoczęłam:) do tego kruche ciasto i ser biały i wyszło przepyszne ciasto. Wczoraj zaniosłam rodzince na grilla i wszystkim smakowało, serdecznie zapraszam:)

Ciasto serowo-rabarbarowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto serowo-rabarbarowe

 

 

  • Forma 23,5*23,5

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-rabarbarowe

ETAP 1:

Ciasto serowo-rabarbarowe
rabarbar pokroić zasypać cukrem i odłożyć na 30-40 min

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości około 1.5 cm. Przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru z wanilią i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania poszczególnych etapów ciasta.

Spód:

Ciasto serowo-rabarbarowe
z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać. Dodać żółtka i pokrojoną margarynę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby masa była zbyt „sucha” dodać śmietanę i dokończyć zagniatanie.

ETAP 3:

Ciasto serowo-rabarbarowe
ciasto wyłożyć do formy i piec w 190 st

Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem. Piec w 190 st. do rumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Masa:

W rondelku zagotować szklankę mleka. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.

ETAP 5:

Ciasto serowo-rabarbarowe
Żółtko oddzielić od białka. Do miski przełożyć ser, cukier i żółtko. Utrzeć mikserem.

Żółtko oddzielić od białka. Do miski przełożyć ser, cukier i żółtko. Utrzeć mikserem.

ETAP 6:

Ciasto serowo-rabarbarowe
ser wymieszać z zimnym budyniem

Po łyżce dodawać zimny budyń i dokładnie wymieszać mikserem. Białko ubić na sztywno i wymieszać z masą serowo-budyniową.

ETAP 7:

Ciasto serowo-rabarbarowe
Na przestudzone ciasto wyłożyć masę serową

Na przestudzone ciasto wyłożyć masę serową.

ETAP 8:

Ciasto serowo-rabarbarowe
na masie serowej rozłożyć rabarbar

Rozłożyć osączony rabarbar.

ETAP 9:

Ciasto serowo-rabarbarowe
przygotowaną krusoznką posypać ciasto

W misce wymieszać cukier z mąką. Dodać kawałki margaryny i zagnieść tworząc grudki kruszonki. Posypać nią obficie ciasto. Piec w 180-190 st około 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!