Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-rabarbaroweETAP 1:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-rabarbar-pokroic-zasypac-cukrem-i-odlozyc-na-30-40-min-348129.jpg)
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości około 1.5 cm. Przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru z wanilią i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania poszczególnych etapów ciasta.
Spód:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-z-podanych-skladnikow-zagniesc-gladkie-ciasto-348130.jpg)
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać. Dodać żółtka i pokrojoną margarynę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby masa była zbyt „sucha” dodać śmietanę i dokończyć zagniatanie.
ETAP 3:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-ciasto-wylozyc-do-formy-i-piec-w-190-st-348131.jpg)
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem. Piec w 190 st. do rumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Masa:
W rondelku zagotować szklankę mleka. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
ETAP 5:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-zoltko-oddzielic-od-bialka-do-miski-przelozyc-ser-cukier-i-zoltko-utrzec-mikserem-348132.jpg)
Żółtko oddzielić od białka. Do miski przełożyć ser, cukier i żółtko. Utrzeć mikserem.
ETAP 6:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-ser-wymieszac-z-zimnym-budyniem-348133.jpg)
Po łyżce dodawać zimny budyń i dokładnie wymieszać mikserem. Białko ubić na sztywno i wymieszać z masą serowo-budyniową.
ETAP 7:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-na-przestudzone-ciasto-wylozyc-mase-serowa-348134.jpg)
Na przestudzone ciasto wyłożyć masę serową.
ETAP 8:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-na-masie-serowej-rozlozyc-rabarbar-348135.jpg)
Rozłożyć osączony rabarbar.
ETAP 9:
![Ciasto serowo-rabarbarowe Ciasto serowo-rabarbarowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-serowo-rabarbarowe-przygotowana-krusoznka-posypac-ciasto-348137.jpg)
W misce wymieszać cukier z mąką. Dodać kawałki margaryny i zagnieść tworząc grudki kruszonki. Posypać nią obficie ciasto. Piec w 180-190 st około 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!