Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
Wykonać spód wg przepisu:Blachę 24x36 cm wysmarować ty6lko dno 2 łyżkami margaryny Kasia i obsypać 1 łyżką mąki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną mąką i piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie włączyć termoobieg na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Przeciąć na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.
Składniki na wierzchnią warstwę:
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
Przeciąć na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.
Składniki na wierzchnią warstwę:
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.