p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Warstwowe Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami:

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami

 

  • biszkoptowy spód do ciasta,:
  • 8 szt. jajka,
  • 1 szkl. cukier,
  • 1 szkl. mąka pszenna,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • szczypta Sól,
  • 2 łyżki margaryna Kasia,
  • 1 łyżka mąka do posypania
  • na masę
  • 400 g serek homogenizowany waniliowy,
  • 3 szt galaretka truskawkowa,
  • 330 ml śmietana 30 %,
  • 1 łyżka cukier puder,
  • 25 dag truskawki
  • Składniki na wierzchnią warstwę:
  • 25 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
Wykonać spód wg przepisu:Blachę 24x36 cm wysmarować ty6lko dno 2 łyżkami margaryny Kasia i obsypać 1 łyżką mąki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną mąką i piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie włączyć termoobieg na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Przeciąć na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.

Składniki na wierzchnią warstwę:
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
a tak wyglada w całości
Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
gotowy upieczony biszkopt
Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
składniki na ciasto
Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami
masa którą przekładamy ciasto