Sposób przygotowania:
Ciasto sezamowo -chałwowo - kokosowe
Do miski wrzucamy mąkę, miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Wszystko wyrabiamy na gładką kulę ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią ciasta wyklejamy spód blaszki. Sezam przesmażyć około 3 minuty na patelni z masłem, cukrem i miodem. Otrzymaną masę sezamową wykładamy na blaszkę wyklejoną pierwszą częściąciasta. Musimy robić to w miaręszybko, gdyż sezam szybkosię zastyga. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180°C, przez 20 minut. Drugą połowę ciasta wyklejamy na takiej samej blaszce. Ja posłużyłam się jedną i stwierdzam, że mają dwie takie same byłoby łatwiej i szybciej. Wyklejone ciasto smarujemy konfiturą z malin. W wysokim naczyniu ubijamy białko z odrobiną soli. Miksujemy białka, powoli dodając cukier. Gdy białka ubijemy na sztywną pianę wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180°C, przez 20 minuty. Chałwę drobno kruszymy i ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Najlepiej w makutrze. Gdy wszystko mamy gotowe wystarczy złożyć ciasto w całość. Na spód z sezamem wykładamy masę chałwową. Na masę chałwową z kolei kładziemy spós zkokosem. Wierzch ciasta obsyujemy cukrem pudrem.
marietta