Sposób przygotowania:
Ciasto "Sezamowiec"
„Usiekać” nożem mąkę z margaryną, dodać ½ kg. mąki, 5 żółtek, 1 margarynę, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowego, 2 duże łyżki śmietany, wyrobić rękoma i podzielić na 2 części. Na pierwszą część surowego placka nałożyć masę sezamową. Masa sezamowa: Całą paczkę ziarna sezamu prażyć na dużej suchej patelni, do chwili gdy zacznie podskakiwać i lekko się zarumieni. Mieszać (bo się przypali). Do tego dodać ¼ szklanki cukru, 4 łyżki miodu i 10 dag. margaryny, jeszcze chwilę grzać na ogniu do momentu rozpuszczenia składników. Wyłożyć na placek, upiec do 20 minut. Na drugą część ciasta rozsmarować kwaśny dżem, potem masę z wiórków kokosowych. Masa z wiórków kokosowych: Ubić 5 białek na sztywno, dodać 1 szklankę cukru pudru i 20 dag. wiórków kokosowych (ale zmieszać delikatnie, nie mikserem) . Piec również 20 minut. Następnie upieczone dwie części placka połączyć po przez posmarowanie pierwszej części (z masą sezamową), masą chałwową i przyłożyć drugą częścią placka (z dżemem i masą z wiórków kokosowych). Masa chałwowa: ½ margaryny rozpuścić (nie gotować), dodać do tego 30 dag. chałwy pokruszonej (można tu również dodać według uznania, zmielone orzechy laskowe). Mieszać. Jak się wszystko razem rozpuści, posmarować placek z sezamem. Na wierzch placek z dżemem (jak jest napisane wyżej).
marietta