Sposób przygotowania:
Ciasto z sezamem i kokosem
Przygotować niezbędne składniki ciasta. Jajka sparzyć wrzącą woda, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym oraz z margaryną, dodać mąkę przesianą na drobnym sicie i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Białka ubić na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza nie, dodać cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. W osobnym naczyniu wymieszać ziarna sezamu uprażyć do uzyskania koloru złotego na patelni, następnie dodać miód i masło. Do przygotowanej formy włożyć jedną część ciasta, posmarować dżemem i wyłożyć masę kokosową. Upiec. Drugą część ciasta wyłożyć, rozprowadzić masę sezamową i też upiec. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać rozdrobnioną chałwę. Na wystudzony placek kokosowy wyłożyć masę chałwową i przykryć plackiem sezamowym. Ostudzić i porcjować ciasto, można przed podaniem schłodzić w lodówce.