justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ciasto Shrek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

jest przy nim nie co roboty, ale ciasto jest pyszne i warte poświęconego czasu

 Ciasto Shrek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Shrek

 

  • Biszkopt,
  • 5 sztuk jajka,
  • 5 łyżek mąka pszenna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 5 łyżek cukier,
  • 2 łyżki olej roślinny,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • aromat cytrynowy kilka kropel

 

  • budyń,
  • 1 l pysio zielony,
  • 3 sztuki budyń waniliowy,

 

  • pianka,
  • 2 torebki po 200ml na mleku śnieżka,
  • 1 sztuka galaretka agrestowa,

 

  • ponadto:
  • 2 opakowania ciastek typu delicje
  • 2 sztuki galaretka agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Shrek
Najpierw należy upiec biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania należy dodawać cukier, olej oraz aromat. Cały czas ubijamy. Zmniejszamy obroty na mniejsze i delikatnie po jednym dodajemy żółtka. Do takiej masy wsypujemy po woli obje mąki i proszek. Delikatnie należy je wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę i pieczemy około 35 minut. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia. Budyń: Z soku odlewamy około 3/4 szklanki i rozrabiamy w tym budynie. Resztę należy zagotować. Cały czas trzeba mieszać, bo sok się może przypalić. Gotujemy na nim budyń. jeśli ktoś lubi słodsze wydanie można dodać cukru. Jeszcze gorący pysio budyń wylewamy na zimny już biszkopt. Trzeba wygładzić, aby masa równiutko się rozprowadziła na biszkopcie. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. kiedy galaretka zacznie się zsiadać ubijamy śnieżkę. Do ubitej śmietany dodajemy porciamy zimną i tężejąca galaretkę.Masa powinna być jednolita. Wykładamy ją na zimny budyń. W Śnieżkę wtykamy delicje, czekolada do góry. Wierz należy zalać przygotowanymi wcześniej dwiema zielonymi galaretkami. Wylewamy je na śnieżkę jak już będą prawie się zsiadały, ale jeszcze dadzą się przelać. Ciasto odstawiamy, aby całkowicie stężało.
 Ciasto Shrek
masę na biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminej blaszki
 Ciasto Shrek
na zimny biszkopt wykladamy igotowany na pysiu budyń
 Ciasto Shrek
na budyń wykładamy śnieżkę wraz z galaretką.
 Ciasto Shrek
na koniec ukłądamy delicje i zalewamy tężejącymi galaretkami