CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę jakby pizza, tylko z truskawkami. Ciasto to mieszanka mąki pszennej z lnianą. Nadzienie to rukola z miętą, bakaliami i sosem balsamico.

Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami

ciasto

nadzienie

sos

  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami
Ciasto.

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy szczyptą cukru, gdy rozpuszczą się dolewamy letnią wodę, mieszamy. Dodajemy oba rodzaje mąki, olej, szczyptę soli, zagniatamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej 20 cm foremki, przykrywamy spód i boki foremki. Na kilkanaście minut zakrywamy ściereczką.

Potem ciasto podpiekamy w 185 C przez kilkanaście minut.

Sos.

Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Nadzienie.

Rukolę i miętę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika i orzechy prażymy na suchej patelni. Kabanosy kroimy w drobne kawałki.

Opłukane truskawki przekrawamy na pół.

Na chwilę wyjmujemy podpieczone ciasto, szybko nakładamy rukolę z miętą, posypujemy bakaliami, rozkładamy kabanosy i połówki truskawek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na kilka kilkanaście minut. Pod koniec polewamy sosem i nakładamy trochę sera brie. Chociaż można to zrobić też po wyjęciu z piekarnika.
Ciasto słodko-wytrawne z truskawkami
Ciasto przekładamy do foremki, tworząc brzegi około 2-3 cm