SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Więcej zdjęć (6)

Ciasto przepyszne, domownicy byli zachwyceni, dla mnie do tego ciasta wystarczy mleko, i nic mnie więcej nie potrzeba.
Przepis zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga.

Składniki:

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

Rozczyn

Ciasto

Kruszonka

Lukier cytrynowy

  • cukier puder - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2,5 łyżki

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać.

Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła, zagnieść ciasto.

Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić.

Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.

Kruszonka:

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm.

Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć.

Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką.

Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka.

Lukier:

Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami.
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Drożdże rozmieszane z ciepłym mlekiem cukrem i mąką
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Do miski przesiano mąkę i dodano rozczyn z pozostałymi składnikami
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Ciasto wyłożone do tortownicy i ułożono na nim owoce
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Z podanych składników zrobiono kruszonkę i posypano nią ciasto
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską
Ciasto zostało włożone do zimnego piekarnika i upieczone