gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem (bez pszenicy) to świetna propozycja do kawki. Polecam przepis ;)

Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem

Składniki:

Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem

Ciasto;

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa śmietankowa;

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.

Dodatkowo;

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • ok. 200 g łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem
Białka oddzielany od żółtek.

Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.

Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.

Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.

Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Studzimy, przecinamy na pół.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą.

Masę wykładamy na spód ciasta.

Przykrywamy wierzchem.

Wierch biszkoptu smarujemy krówką.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika.

Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni.

Wykładamy na wierzch ciasta.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)