Sposób przygotowania:
Ciasto śmietankowo cytrynowe
CIASTO 1
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upiec i przekroić placek na pół
CIASTO 2
8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upiec i przekroić placek na pół
CIASTO 2
8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.