Sposób przygotowania:
Ciasto śmietankowo serowe z cytryną
Cukier i mleko i żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, uważając aby nie zagotować. Dodać twaróg lub ricottę, sok z cytryny , wymieszać i zostawić do wystygnięcia i stężenia.
Biszkopt podzielić na pół.
Rozpuścić 3 łyżki cukru w ciepłej mocnej czarnej herbacie. Zostawić do ostudzenia.
Gdy masa twarogowa ostygnie ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy. Połączyć mieszając dokładnie.
3 połówki brzoskwiń zblendować.
Spód biszkoptu zostawić na blaszce od formy, nasączyć herbatą i posmarować połową musu z brzoskwiń.
Teraz owinąć biszkopt papierem do pieczenia aby zabezpieczyć przed przeciekaniem masy. Zamknąć formę od biszkopta.
Poukładać pokrojone cząstki pozostałych brzoskwiń na dnie ciasta. Wylać masę, wyrównać. Drugą połowę biszkoptu posmarować resztą musu brzoskwiniowego, położyć na masie i teraz delikatnie nawilżyć od góry.
Zostawić do zastygnięcia w lodówce, ok 2-3 godz.
Po tym czasie można usunąć papier, nie wcześniej. Ja górę zostawiam bez dekoracji, ale można po zastygnięciu dodatkowo udekorować np. owocami.
Biszkopt podzielić na pół.
Rozpuścić 3 łyżki cukru w ciepłej mocnej czarnej herbacie. Zostawić do ostudzenia.
Gdy masa twarogowa ostygnie ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy. Połączyć mieszając dokładnie.
3 połówki brzoskwiń zblendować.
Spód biszkoptu zostawić na blaszce od formy, nasączyć herbatą i posmarować połową musu z brzoskwiń.
Teraz owinąć biszkopt papierem do pieczenia aby zabezpieczyć przed przeciekaniem masy. Zamknąć formę od biszkopta.
Poukładać pokrojone cząstki pozostałych brzoskwiń na dnie ciasta. Wylać masę, wyrównać. Drugą połowę biszkoptu posmarować resztą musu brzoskwiniowego, położyć na masie i teraz delikatnie nawilżyć od góry.
Zostawić do zastygnięcia w lodówce, ok 2-3 godz.
Po tym czasie można usunąć papier, nie wcześniej. Ja górę zostawiam bez dekoracji, ale można po zastygnięciu dodatkowo udekorować np. owocami.