zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Ciasto Snickers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inspiracja do upieczenia tego pysznego ciacha był przepis Anki Franki z jednej ze stron kulinarnych. Ciasto jest pyszne ale jak dla mnie za słodkie.

Ciasto Snickers

Składniki:

Ciasto Snickers

 

 

 

 

  • 250 g masy krówkowej kajmakowej

Sposób przygotowania:

Ciasto Snickers
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ). W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania. Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.

Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut.

Potem tak samo upiec drugi placek. Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami.

Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić. 2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki. Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.