Sposób przygotowania:
Ciasto z maltesers (maltesers pie)
Formę do ciasta pokrywamy folia niestykająca i olejem lekko.
400 g maltesers rozkruszamy za pomaca mixera na proszek.
60 g rozpuszczonego na patelni masła dodajemy do zmielonych maltesers i mieszamy na jednolita masę, która rozmieszczamy łyżką w formie pokrywając spod i boki.
Następnie odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
500 ml gęstej (47-50%) śmietany wlewamy na patelnie, dodajemy słodu jęczmiennego i podgrzewamy mieszając, ale nie gotujemy. Następnie pokrajane w kostki tabliczki czekolady maltesers i gorzkiej czekolady wsypujemy do wymieszanej wcześniej śmietany ze słodem ściągniętej już z palnika. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolad na lekko lejąca się masę.
Odstawiamy na 15 min i zalewamy wcześniej przygotowana i schłodzoną w lodowce formę wypełniona już masa.
Całość odstawiamy na 4 godz, a najlepiej na noc do lodówki.
Serwujemy ze zmiksowana 300 ml śmietany i extraktu z wanilii jako bita śmietana i posypujemy pokrojonymi 50 g maltesers bądź snickersami. Smacznego.
400 g maltesers rozkruszamy za pomaca mixera na proszek.
60 g rozpuszczonego na patelni masła dodajemy do zmielonych maltesers i mieszamy na jednolita masę, która rozmieszczamy łyżką w formie pokrywając spod i boki.
Następnie odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
500 ml gęstej (47-50%) śmietany wlewamy na patelnie, dodajemy słodu jęczmiennego i podgrzewamy mieszając, ale nie gotujemy. Następnie pokrajane w kostki tabliczki czekolady maltesers i gorzkiej czekolady wsypujemy do wymieszanej wcześniej śmietany ze słodem ściągniętej już z palnika. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolad na lekko lejąca się masę.
Odstawiamy na 15 min i zalewamy wcześniej przygotowana i schłodzoną w lodowce formę wypełniona już masa.
Całość odstawiamy na 4 godz, a najlepiej na noc do lodówki.
Serwujemy ze zmiksowana 300 ml śmietany i extraktu z wanilii jako bita śmietana i posypujemy pokrojonymi 50 g maltesers bądź snickersami. Smacznego.