sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Ciasto snikers

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dwa miodowe placki przełożone kremowym budyniem. Całość uwieńczona dużą ilością orzechów z karmelem. Ciasto idealne na święta ale również na inne okazje.

Ciasto  snikers

Składniki:

Ciasto snikers

Składniki

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto snikers
Sodę rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm.

Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy na patelni przez 5 minut. Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Z podanej porcji mleka odlewamy szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy.

Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry.

Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki.

Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło.  

Tagi:

orzechy ciasto