Sposób przygotowania:
Sernik z musem arbuzowym
Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę serową. Do miski przełożyć 4 łyżki sera i dodać cukier, zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę sera i ponownie całość zmiksować. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do masy.
Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na chwile aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Gdy rozpuszczona żelatyna przestygnie wlewać powoli do masy serowej cały czas miksując mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować masę serową. Do miski przełożyć 4 łyżki sera i dodać cukier, zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę sera i ponownie całość zmiksować. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do masy.
Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na chwile aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Gdy rozpuszczona żelatyna przestygnie wlewać powoli do masy serowej cały czas miksując mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
SylaUla