kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Ciasto św Jakuba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedyną trudnością jest ozdobienie

Ciasto św Jakuba

Składniki:

Ciasto św Jakuba

 

Sposób przygotowania:

Ciasto św Jakuba
Mąkę siekamy razem ze schłodzonym masłem.dodajemy 2 jajka ubite z cukrem.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Migdały(15 dkg) mielimy,ucieramy z połową cukru pudru i pianą z 2 białek.Dodajemy 2 pozostałe jajka,cynamon i wiśniówkę a następnie przecieramy przez sito.Dodajemy resztę migdałów w formie płatków i mieszamy. Układamy na dnie ciasto z lodówki, na to wykładamy ciasto z migdałami i przykrywamy drugą połową ciasta z lodówki..Pieczemy na złoto w temperaturze 180*C.Wycinamy krzyż z papieru.Ciasto dzielimy na 6 części.Na każdej części układamy papierowy krzyż i posypujemy cukrem pudrem.Po zdjęciu papierowego szablonu wyjdzie wzór na cieście w formie nieucukrzonego pola w kształcie krzyża.Smacznego!