Sposób przygotowania:
Ciasto szachownica wielosmakoweciasto kruche
Zaczynamy od ciasta kakaowego.
Wszystkie składniki na początku siekamy nożem, a gdy utworzy się nam coś podobnego do kruszonki szybko zagniatamy.
Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
masa serowa
Ser mielimy ( jak wolicie to można dwa razy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy cukier, ser i jajka. Na końcu budyń i skórę z cytryny.
Dokładnie miksujemy i wylewamy na ciemne ciasto.
ciasto kolorowe
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce ucieramy masło na puch, potem dodajemy żółtka i cukier. Na końcu dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Ciasto dzielimy na mniej więcej trzy równe porcje - do jednej dodajemy kisiel, do drugiej mak, trzecią zostawiamy.
Na ser wykładamy po łyżce z każdej porcji ciasta- jak zaczniecie jest obojętne dobrze jednak jest trzymać kolejność, nie za duże porcje i nie za gęsto- ja mam rozłożone po 5 łyżek w rzędzie.
Gdy zostanie coś z ciasta to dokładamy tam gdzie nam sie wydaje że jest najmniej, byleby sie trzymać smaków.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym gór/dół przez 60-65 minut w temperaturze 180 st.
Jeżeli góra będzie się za bardzo przypiekać można przykryć ja folią aluminiową, lub wyłączyć górną grzałkę.
Po godzinie sprawdzamy patyczkiem - wyjmujemy i studzimy.
Górę ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem .
niezły kąsek
reanja
ja też wolę z ciasta z masą ale mój M lubi takie i chcąc nie chcąc czasami musze coś upiec:)