reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Ciasto szachownica wielosmakowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Polecam pyszne ciasto które w każdym kęsie zaskoczy nas innym smakiem. To ciasto dla tych co lubią ciasta bez mas.

Ciasto szachownica wielosmakowe

Składniki:

Ciasto szachownica wielosmakowe

 

  • ciasto kakaowe:

 

 

 

  • 100g cukru

 

  • 1 kopiata łyżka ciemnego kakao

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • ciasto serowe:

 

 

  • 500 g sera twarogowego w kostkach

 

  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • skórka otarta z poły cytryny lub kilka kropel olejku migdałowego

 

 

  • ciasto kolorowe

 

 

  • 6 jaj

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 2-3 łyżki suchego maku

 

  • kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)

Sposób przygotowania:

Ciasto szachownica wielosmakowe

ciasto kruche

Ciasto szachownica wielosmakowe
składniki szybko wyrabiamy i wykładamy na blache wyłożoną papierem

Zaczynamy od ciasta kakaowego.

Wszystkie składniki na początku siekamy nożem, a gdy utworzy się nam coś podobnego do kruszonki szybko zagniatamy.

Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

masa serowa

Ciasto szachownica wielosmakowe
ser mozemy zmielić dwukrotnie i dodajemy do utartego masła porcjami

Ser mielimy ( jak wolicie to można dwa razy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy cukier, ser i jajka. Na końcu budyń i skórę z cytryny.

Dokładnie miksujemy i wylewamy na ciemne ciasto.

ciasto kolorowe

Ciasto szachownica wielosmakowe
porcjami wykładamy po kolei ciasta- kolejność na początku dowolna

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce ucieramy masło na puch, potem dodajemy żółtka i cukier. Na końcu dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.

Ciasto dzielimy na mniej więcej trzy równe porcje - do jednej dodajemy kisiel, do drugiej mak, trzecią zostawiamy.

Na ser wykładamy po łyżce z każdej porcji ciasta- jak zaczniecie jest obojętne dobrze jednak jest trzymać kolejność, nie za duże porcje i nie za gęsto- ja mam rozłożone po 5 łyżek w rzędzie.

Gdy zostanie coś z ciasta to dokładamy tam gdzie nam sie wydaje że jest najmniej, byleby sie trzymać smaków.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym gór/dół przez 60-65 minut w temperaturze 180 st.

Jeżeli góra będzie się za bardzo przypiekać można przykryć ja folią aluminiową, lub wyłączyć górną grzałkę.

Po godzinie sprawdzamy patyczkiem - wyjmujemy i studzimy.
Górę ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem .