madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto szachownica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole.

Ciasto szachownica

Składniki:

Ciasto szachownica

 

  • 5 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 dag orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kostka masła ekstra,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 500 ml śmietany 30 %,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/4 szkl wody,
  • 14 szt herbatników czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto szachownica
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy równomiernie na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową. Orzechy włoskie mielimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zmielone orzechy, cukier oraz kawę, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Przełożenie ciasta: biszkopt-masa orzechowa-masa śmietanowa-herbatniki w czekoladzie kładzione jak szachownica.

Tagi:

jajko kawa jajka