Sposób przygotowania:
Ciasto szachownica
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ostrożnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy równomiernie na blachę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową. Orzechy włoskie mielimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zmielone orzechy, cukier oraz kawę, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Przełożenie ciasta: biszkopt-masa orzechowa-masa śmietanowa-herbatniki w czekoladzie kładzione jak szachownica.