Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Szachownica ''Wykonanie ciasta:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i ciepłą wodę,chwilę ucieramy.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,ucieramy chwilę,aż ciasto będzie gładkie.Białka bijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie delikatnie pianę łączymy z ciastem.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta zdejmujemy z papieru i studzimy. Następnie ciasta kroimy wzdłuż na cztery równe paski.
Przygotowanie masy:

Mleko wlewamy do garnka,do gotującego wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Następnie ugotowana kaszę studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę i ucieramy kilka minut,aż masa będzie puszysta.
Przekładanie ciasta:

Paski ciasta dzielimy na dwie części ( dwa paski jasne i dwa ciemne ) .Następnie smarujemy ja masą i składamy ciasta tak aby powstała szachownica.W ten sposób składamy dwa ciasta.
Przygotowanie polewy:

Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasta. Ciasta wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.