SUPERPRZEPIS

Ciasto ,,Szachownica ''

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Ciasto ,,Szachownica ''

Ciasto jest niezwykle pyszne i mięciutkie. Idealne do popołudniowej kawy lub dla gości. Również ładnie prezentuje się na stole. Mięciutkie placki przełożone delikatną masą, do tego lekko gorzka polewa, wszystko to sprawia, że ciasto smakuje idealnie.

Składniki:

Ciasto ,,Szachownica ''

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 20 łyżek oleju
  • 16 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

Polewa.

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Szachownica ''

Wykonanie ciasta:

Ciasto ,,Szachownica ''
Z podancych składników przygotowujemy ciasta.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i ciepłą wodę,chwilę ucieramy.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,ucieramy chwilę,aż ciasto będzie gładkie.Białka bijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie delikatnie pianę łączymy z ciastem.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta zdejmujemy z papieru i studzimy. Następnie ciasta kroimy wzdłuż na cztery równe paski.

Przygotowanie masy:

Ciasto ,,Szachownica ''
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Mleko wlewamy do garnka,do gotującego wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Następnie ugotowana kaszę studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę i ucieramy kilka minut,aż masa będzie puszysta.

Przekładanie ciasta:

Ciasto ,,Szachownica ''
Z przygotowanych składników przekładamy ciasto.

Paski ciasta dzielimy na dwie części ( dwa paski jasne i dwa ciemne ) .Następnie smarujemy ja masą i składamy ciasta tak aby powstała szachownica.W ten sposób składamy dwa ciasta.

Przygotowanie polewy:

Ciasto ,,Szachownica ''
Z podanych składników przygotowujemy polewę.

Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasta. Ciasta wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.