IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Szachownica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto szachownica czyli metrówka przekładana.

Szachownica

Składniki:

Szachownica

 

  • Ciasto jasne:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto ciemne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

 

  • Polewa czekoladowa gotowa deserowo - biała

Sposób przygotowania:

Szachownica
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.Przygotowujemy masę. 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz aromat, tak by maka nam się rozpuściła w mleku i wlewamy wolnym strumieniem, na gotujące się mleko, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ubijamy mikserem, dodając po łyżce kremu.Oba ciasta kroimy na kilka paseczków u mnie jest dzielone na 6. czyli każdy kawałek ciasta ma 4 cm. Teraz składamy ciasto tworząc szachownice, więc układamy ciasto jasne, smarujemy kremem, układamy ciasto ciemne i smarujemy kremem. Czynność powtarzamy. Mając na dole 4. kawałki ciasta układamy teraz na nich krem i ponownie ciasto, ale teraz zaczynamy od ciasta ciemnego. I tak składam do końca naszego ciasta. Całość polewamy polewą czekoladową deserowo - białą. Ciasto schładzamy ok 60 min. Smacznego !!