Sposób przygotowania:
Ciasto szarlotka bardzo prosta
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,wrzucić do rondla,podlać ¼ szklanki wody i rozgotować,dodać ½ szklanki cukru(lub wg uznania) i dusić aż się rozpuści cukier. Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier ,cukier waniliowy, masło i utrzeć mikserem,na jednolitą masę. Do utartej masy,dodać mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24,wysmarować masłem,odciąć ¾ ciasta,wyłożyć nim blaszkę,nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka,posypać lekko cynamonem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i kisiele,wyłożyć na jabłka. Z reszty ciasta ,zrobić kratkę i ułożyć na ciasto,lub pod mrozić,zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Piec w 180-200ºC około 50 min aż się ciasto zrumieni. Smacznego.
yola
elutka
anetka
floweer15
anullka7
Dasz radę na pewno,a do tego jest bardzo smaczne.
myszura
Pamplemousse