ewatu

ewatu

Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasto „Szwecja”

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto bardzo eleganckie, świetne na uroczystości, a smak - po prostu rozpływa się w ustach!

Ciasto „Szwecja”

Składniki:

Ciasto „Szwecja”

 

 

  • KREM:
  • 1 duża puszka brzoskwiń,
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru, na ½ l. mleka),
  • 0,5 l. śmietany kremówki,
  • 2 fixy Oetkera,
  • 0,5 l. soku pomarańczowego,
  • ¾ szkl. cukru,
  • polewa czekoladowa.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „Szwecja”
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, po jednym żółtku. Mąki wymieszane razem z pr. do pieczenia dodajemy po trochu, mieszając wszystko łyżką. Piec w piekarniku ok. 20-30 min. W 170 st. Krem: sok pomarańczowy zagotować razem z cukrem. Odsączyć brzoskwinie. W soku z brzoskwiń rozrobić budynie i dodać do ugotowanego soku pomarańczowego. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Na zimnym biszkopcie układamy drobno pokrojone brzoskwinie, a na tym rozsmarować krem. Ubić śmietanę kremówkę bez cukru dodając fixy Oetkera, rozsmarować na kremie. Na śmietanie porobić czekoladowe „esy – floresy”. Smacznego!