Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe
Ciasto: 9 łyżek mąka, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 9 łyżek cukier, 9 szt. Jajka Przełożenie ciasta: 1 słoik dżemu śliwkowego 1 opak budyń śmietankowy 0,5 l wody 2 łyżki cukru 1 opak galaretki truskawkowej 0,5 kostki KASI 1 jajko 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru Poncz: 100 g cukier, 1/4 l woda, 1 kieliszek rum lub olejek rumowy, skórka z cytryny Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Krem: Z pół litra wody odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę wody zagotować. Do gotującej się wody wlać rozrobiony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Ugotowany budyń zestawić z ognia, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać. Polewa: Do rondla wbić 1 jajko, wsypać kakao, 3 łyżki cukru, dobrze rozmieszać mikserem. Do rozmieszanego jajka, wlewać powoli rozpuszczoną gorącą KASIĘ, cały czas mieszając do zgęstnienia polewy. Poncz: Zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową, ostudzić, połączyć z rumem. Używać do nasączania krążków tortowych. Ciasto przekroić na 3 placki. Pierwszą część ciasta nasączyć ponczem, wyłożyć dżem śliwkowy, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć ciasto, następnie wyłożyć na ciasto krem budyniowy z galaretką, przykryć ciastem. Wierzch ciasta nasączyć, polać polewą czekoladową.
goga591@wp.pl