A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Ciasto tortowe urodzinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

(*-*)ciasto tortowe to nic innego,jak torcik tylko w uboższej wersji,bez wymyślnych dekoracji>*=*

Ciasto tortowe urodzinowe

Składniki:

Ciasto tortowe urodzinowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kawowy:
  • 3 łyżeczki cappuccino czekoladowego
  • 2 op. bitej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szkl. gorącej wody
  • Bita śmietana:
  • 1,5 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny
  • Dodatki:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada do rozpuszczenia
  • 1 kwiatek cukierniczy
  • likier migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe urodzinowe
Białka ubijamy, dodajemy żółtka i cukier,następnie resztę składników i mieszamy, Wylewamy do średniej tortownicy i pieczemy w temperaturze 180* przez 30 minut. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie części i nasączamy lekko rozcieńczonym alkoholem. Rozpuszczamy galaretkę i wylewamy do płaskiego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia. Krem kawowy:żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wodzie, kawę rozpuszczamy w szklance gorącego mleka,studzimy. Do kawy wsypujemy bitą śmietanę, ubijamy, a następnie stopniowo dolewamy żelatynę, 3 łyżki zostawiamy do kolejnej masy.Krem wykładamy na pierwszy placek ciasta i wstawiamy do lodówki. Z galaretki wykrawamy 5 serduszek za pomocą foremki do ciastek, resztę kroimy w kostkę. Bita śmietana: dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, w międzyczasie dosypujemy cukier puder, a gdy śmietanka zgęstnieje dodajemy żelatynę. Na pierwszą warstwę wykładamy galaretkę w kostkach i zalewamy ją śmietaną, przykrywamy drugim plackiem z ciasta i lekko dociskamy, wstawiamy do lodówki .W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, tzn. do blaszanego kubeczka wrzucamy pokruszoną czekoladę, a kubek wstawiamy do rondelka z wodą i podgrzewamy do rozpuszczenia słodkości. Czekoladą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy,serduszkami z galaretki, skórką pomarańczową i kwiatuszkiem. Gotowe, smacznego.