Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe Kawuś
ciasto: Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy razem przez kilka minut. Dodajemy po jednym żółtku i wyłączamy mikser. Teraz już mieszając ręcznie szpatułką dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50-55 minut ( do suchego patyczka). Upieczone lekko studzimy i ściągamy papier. Całkowicie wystudzone przekrawamy na dwa blaty. Masa: Kawę przesypujemy do szklanki ( 250ml) i zalewamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy żółtka i ucieramy z cukrem, gdy masa zgęstnieje dodajemy mąkę- mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Cały czas mieszając wlewamy kawę ( a wlewam bez fusów) i gdy masa się połączy stawiamy na palniku i cały czas mieszając zagotowujemy budyń. Studzimy- najlepiej przykryć folią spożywczą, wtedy nie zrobi nam się kozuch. Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy. Można dodać spirytus- zaostrzy nam masę, ale nie jest to konieczne. Masę dzielimy na dwie części. Smarujemy oba blaty, a górę posypujemy kakao.
zbysiowa
reanja
Proszę bardzo:) przy tej pogodzie to nawet wskazane:)
zbysiowa
Oj tak :D
marietta
reanja
mnie dodatkowa kawka wcale nie przeszkadzała:))