reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto tortowe Kawuś

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis dostałam od sąsiadki, ale piekę go rzadko, bo mój M nie lubi ciast z dodatkiem kawy, a w tym cieście kawa to podstawowy składnik.

Ciasto tortowe Kawuś Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto tortowe Kawuś

 

  • 5 dużych jaj lub 6 M

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/4 szklanki kawy ( fusiary) prawdziwej mielonej

 

  • Masa:

 

  • 200g cukru

 

  • 4 żółtka duże

 

 

  • 3 łyżki kawy mielonej

 

  • 1 1/2 kostki masła nie solonego ( 300g)

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe Kawuś
ciasto: Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy razem przez kilka minut. Dodajemy po jednym żółtku i wyłączamy mikser. Teraz już mieszając ręcznie szpatułką dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50-55 minut ( do suchego patyczka). Upieczone lekko studzimy i ściągamy papier. Całkowicie wystudzone przekrawamy na dwa blaty. Masa: Kawę przesypujemy do szklanki ( 250ml) i zalewamy wrzątkiem. Do garnka wkładamy żółtka i ucieramy z cukrem, gdy masa zgęstnieje dodajemy mąkę- mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Cały czas mieszając wlewamy kawę ( a wlewam bez fusów) i gdy masa się połączy stawiamy na palniku i cały czas mieszając zagotowujemy budyń. Studzimy- najlepiej przykryć folią spożywczą, wtedy nie zrobi nam się kozuch. Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy. Można dodać spirytus- zaostrzy nam masę, ale nie jest to konieczne. Masę dzielimy na dwie części. Smarujemy oba blaty, a górę posypujemy kakao.
Ciasto tortowe Kawuś
Etap 1Całkowicie wystudzone przekrawamy na dwa blaty.
Ciasto tortowe Kawuś
Etap 2Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy. Można dodać spirytus- zaostrzy nam masę, ale nie jest to konieczne.

Tagi:

kawa