Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę pracochłonne, ale warto je upiec. Ciasto jest pyszne i bardzo podzielne. Polecam na różne okazje. Pięknie również wygląda.

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem

Składniki:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem

Wkładka serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka ( 500 ml )
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem

Wykonanie wkładki serowej:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Z podanych składników wykonujemy wkładkę serową. Studzimy.

Masło lub margarynę dajemy do miski i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Tak wykonaną masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia. Upieczoną wkładkę serową dokładnie studzimy. Zimną wkładkę serową należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.

Wykonanie biszkoptu:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie rozpuści się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.

Wykonanie kremu:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Nastepnie z podanych składników robimy krem budyniowy.

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy rozpuszczone budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie bardzo puszysty.

Przekładanie:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Następnie biszkopt i sernik przekładamy kremem.

Biszkopt smarujemy kremem budyniowym, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i lekko dociskamy.

Wykonanie ananasów i galaretki:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Nastepnie anananasy i galaretkę wykładamy na ciasto.

Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Podanie:

Ciasto tortowe z wkładką serową i ananasem
Następnie stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.