Sposób przygotowania:
Wielkanocne babki- chlebyETAP 1
ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą w plastikowej misce. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 12 godzin. U mnie na całą noc.
Dwie formy z kominkiem smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
ETAP 2
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę chlebową i żytnią, sól oraz siemię lniane.
ETAP 3
Całość mieszamy. W miarę wyrabiania ciasta stopniowo dodajemy wodę. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Ważne by składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
ETAP 4
Tak przygotowane przekładamy do dwóch foremek na babki. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w zimnej wodzie.
ETAP 5
Babki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (30°C). Piekarnik wyłączamy. Całość pozostawiamy na około 4- 6 godzin. Czas wyrastania ciasta zależy od mocy naszego zakwasu.
ETAP 6
Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chlebki pieczemy przez 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy je kolejne 30 minut. Gotowe chlebo- banki wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem na stół dekorujemy.
DEKORACJA: Majonez przekładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy. Dzięki temu stanie się bardziej płynny. Płynnym polewamy wierzch naszych chlebowych babek. Całość oprószamy kolorowym pieprzem i posypujemy rzeżuchą. Podajemy.
SylaUla