jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne babki- chleby

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Jeśli nie pieczemy słodkich, zachęcam do upieczenia wytrawnych. Moja propozycja to chleb w takim właśnie kształcie.

Wielkanocne babki- chleby Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wielkanocne babki- chleby

ZACZYN

  • 1 szklanka zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
  • 130 ml wody
  • 110 g mąki żytniej typ 720

CIASTO

DEKORACJA:

  • ¾ szklanki majonezu,
  • Świeża rzeżucha,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz

DODATKOWO:

  • Olej oraz otręby do wysypania 2 form

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babki- chleby

ETAP 1

Wielkanocne babki- chleby
olejem i otrębami smarujemy foremki

ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą w plastikowej misce. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 12 godzin. U mnie na całą noc.
Dwie formy z kominkiem smarujemy olejem i oprószamy otrębami.

ETAP 2

Wielkanocne babki- chleby
do zaczynu dodajemy składniki ciasta

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę chlebową i żytnią, sól oraz siemię lniane.

ETAP 3

Wielkanocne babki- chleby
wyrabiamy ciasto

Całość mieszamy. W miarę wyrabiania ciasta stopniowo dodajemy wodę. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Ważne by składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.

ETAP 4

Wielkanocne babki- chleby
ciasto przekładamy do foremek

Tak przygotowane przekładamy do dwóch foremek na babki. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w zimnej wodzie.

ETAP 5

Wielkanocne babki- chleby
babki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia

Babki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (30°C). Piekarnik wyłączamy. Całość pozostawiamy na około 4- 6 godzin. Czas wyrastania ciasta zależy od mocy naszego zakwasu.

ETAP 6

Wielkanocne babki- chleby
upieczone babki studzimy

Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chlebki pieczemy przez 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy je kolejne 30 minut. Gotowe chlebo- banki wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem na stół dekorujemy.
DEKORACJA: Majonez przekładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy. Dzięki temu stanie się bardziej płynny. Płynnym polewamy wierzch naszych chlebowych babek. Całość oprószamy kolorowym pieprzem i posypujemy rzeżuchą. Podajemy.