misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto trójkolorowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne i efektowne ciasto

Ciasto trójkolorowe

Składniki:

Ciasto trójkolorowe

 

  • I CIASTO
  • 200g cukru pudru
  • 100g margaryny
  • 7 żółtek
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • otarta skórka cytrynowa

 

 

  • III CIASTO
  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 150g mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto trójkolorowe
CIASTO I

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem dodając sok z całej cytryny i startą skórkę; wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wyłożyć do 2 dużych keksówek wyłożonych papierem. 



CIASTO II

Białka ubić dodając cukier na sztywną pianę. Następnie dodać obie mąki wymieszane,dobrze wymieszać i zalać wrzącą margaryną. Wyłożyć na ciasto I.



CIASTO III


Białka ubić stopniowo dodając cukier,dodać ciągle ubijając żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na ciasto II.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni (próba patyczkiem).

SMACZNEGO!