gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 828]

Ciasto truskawkowe na szybko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo dobry i szybki deser. Świeże truskawki, które się w nim znalazły nadają orzeźwienia i pysznego smaku.

Ciasto truskawkowe na szybko Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto truskawkowe na szybko

DNO FORMY

  • 1/2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • dowolny sok malinowy
  • 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej

MASA

WIERZCH

  • 20 dag truskawek
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe na szybko
Ok. 20 minut przed przygotowywaniem deseru przygotować połowę opakowania galaretki. Odłożyć do zimnej kąpieli wodnej.

Na dno brytfanny wyłożyć namoczone w dowolnym soku (może być malinowy) biszkopty podłużne. Zalać delikatnie galaretką. Odstawić do zimnego miejsca aby galaretka stężała.

W misce ubić śmietanę 30%, dodać śmietan fix, cukier puder i serek mascarpone i miksować nadal. Łyżką wmieszać pokrojone na mniejsze części truskawki. Całość wyłożyć na biszkopty z galaretką. Wbić do ciasta połówki truskawek. Odstawić do zimna.

Przygotować galaretkę pomarańczową w pół litrze wody. Odstawić do zimnego, lekko tężejącą wylać na ciasto.

Wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego.
Ciasto truskawkowe na szybko
Najpierw przygotować dno formy a potem ubić śmietanę
Ciasto truskawkowe na szybko
Następnie dodawać do śmietany dodatki.
Ciasto truskawkowe na szybko
Następnie dokładamy pokrojone truskawki.
Ciasto truskawkowe na szybko
Wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do formy na biszkopty i galaretkę
Ciasto truskawkowe na szybko
Wyrównać
Ciasto truskawkowe na szybko
Wyłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką.