Sposób przygotowania:
Torcik na urodziny
CIASTO
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Jajka wybić do miski, utrzeć z łyżką ciepłej wody.
Do masy jajecznej stopniowo dodawać cukier,mąki i olejek waniliowy ciągle ucierając do połączenia składników.
Ciasto wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika,piec 30 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić,przekroić na trzy części.
KREM
Galaretkę rozpuścić w szklance gotowanej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, podzielić na 2 części.
Do pierwszej części dodać śmietan-fix, do drugiej galaretkę truskawkową.
Wszystkie części dobrze wymieszać.
MASA BUDYNIOWA
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem,w pozostałej szklance mleka,rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1.ciasto ciemne
2.masa budyniowa
3.ciasto ciemne
4.krem śmietanowo-truskawkowy
5.ciasto ciemne
6.krem śmietankowy
DEKORACJA
Kwiatki, posypka
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Jajka wybić do miski, utrzeć z łyżką ciepłej wody.
Do masy jajecznej stopniowo dodawać cukier,mąki i olejek waniliowy ciągle ucierając do połączenia składników.
Ciasto wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika,piec 30 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić,przekroić na trzy części.
KREM
Galaretkę rozpuścić w szklance gotowanej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, podzielić na 2 części.
Do pierwszej części dodać śmietan-fix, do drugiej galaretkę truskawkową.
Wszystkie części dobrze wymieszać.
MASA BUDYNIOWA
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem,w pozostałej szklance mleka,rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.
Ostudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1.ciasto ciemne
2.masa budyniowa
3.ciasto ciemne
4.krem śmietanowo-truskawkowy
5.ciasto ciemne
6.krem śmietankowy
DEKORACJA
Kwiatki, posypka