paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

ciasto truskawkowe pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zamiast truskawek można dać np śliwki

ciasto truskawkowe pod pierzynką

Składniki:

ciasto truskawkowe pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

ciasto truskawkowe pod pierzynką
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Gdy są bardzo duże kroimy je na pół. Z jajek oddzielamy żółtka od białek.Białka z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Z mąki, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Na godzinę wkładamy je do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia. Na ciasto układamy truskawki. Posypujemy je kaszą manną, przykrywamy pianą białkową. Na samą górę kładziemy pozostałą część ciasta startą na tarce jarzynowej. Pieczemy ok 40 min w 190C