suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto truskawkowo - bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam pyszne ciasto na deser

Ciasto truskawkowo - bananowe

Składniki:

Ciasto truskawkowo - bananowe

 

  • 5 jaj;
  • 3/4 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 kg bananów;
  • 0,5 kg truskawek;
  • 2 zielone galaretki;
  • 1 czerwona galaretka;
  • 35 dag masła lub margaryny do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo - bananowe
Jaja ubijamy z 1/2 szklanki cukru na parze. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy mąkę tortową, mieszamy, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej cienko masłem. Pieczemy przez ok 30 min w tem 180oC. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Zielone galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody, odstawiamy do stężenia. Gdy będą już lekko stężałe dodajemy do utartej, puszystej masy, mieszamy delikatnie, zostawiamy jednego banana i parę truskawek do udekorowania wierzchu ciasta, a resztę kroimy w plasterki i również dodajemy do masy. Całość powoli mieszamy. Masę wykładamy na upieczone ciasto biszkoptowe, dekorujemy bananami i truskawkami i zalewamy lekko stężałą galaretką czerwoną. Wstawiamy do lodówki na ok 2h